Четвер
02.05.2024
21:21
Вітаю Вас Гість
RSS
 
РАВА-РУСЬКА ТУРИСТИЧНА
Головна Реєстрація Вхід
»
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 19

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Грудень » 17 » Церква св.вмч.Юрія Переможця
16:20
Церква св.вмч.Юрія Переможця


   Одним із туристичних об’єктів міста Рава-Руська є церква св.вмч.Юрія Переможця. Сучасний мурований храм було збудовано у 1846 році і занесено до переліку пам’яток архітектури національного значення.
   Перша документальна згадка про існування у місті Рава-Руська греко-католицької релігійної громади відноситься до 1612 року. Саме тоді було зведено на місці існуючого мурованого храму тризрубну триверху дерев’яну церкву. Протягом двох століть церкву неодноразова перебудовували і вона простояла до 1812 року. В цьому ж році було розпочато будівництво мурованої церкви. Однак будівництво було припинене після закладення фундаменту. Як виявилося у міській казні не було достатньої кількості коштів не продовження будівництво.
  Місцева влада запропонувала греко-католицькій громаді проводити богослужіння у католицькому костелі св.Йосифа. Католикам у свою чергу запропонували відправляти молитви у костелі св.Михайла  спільно з ченцями Ордену братів менших францисканців. Представники католицької громади не погодилися не це, заявляючи усі права на будівлю костелу св.Йосифа. Тож у 1846 році стараннями пароха о.Гаврила Паславського будівництво відновилося за новим проектом, на переробленому фундаменті.
   Муровану церкву св.Георгія (тепер церква св.вмч.Юрія) було освячено у 1849 році. До наших днів у церкві зберігся різьблений і золочений іконостас з іконами ХІХ століття. 12 вересня 1937 року церква знову була посвячена після обнови і малювання, проведеного старанням о. А. Твердохліба.
  Церква св.вмч.Юрія розташована на рівній ділянці, в міській забудові в центральній частині міста Рава-Руська. Церква однонавова, збудована з каменю і цегли, на низькому цоколі. Складається з просторої прямокутної в плані нави з вузьким нартексом та незначно вужчого вівтаря, до якого з півдня прилягає невелика ризниця. Нава і вівтар вкриті двосхилими причілковими дахами. Гребінь даху нави вінчає струнка сигнатурка. Чільний фасад декорований тосканськими пілястрами і великими нішами, заповненими живописними зображеннями святих. Над входом в церкву розташований маленький балкон з кованими ґратками. Завершений фасад масивним фронтоном, тимпан якого заповнений сліпою аркадою з архівольтами.
   На південь від церкви розташована три аркова стінна мурована дзвіниця, зведена одночасно з церквою.
  На церковній території функціонує музей ісповідників віри греко-католицької церкви. У музеї знаходяться портрети настоятелів, парохів парафій греко-католицької церкви св.Юрія у місті Рава-Руська, творчі поетичні та прозові збірки, авторами яких є священики, які працювали в Раві-Руській. Особливої уваги тут заслуговує творчість та просвітницька діяльність о.Осипа Лещука. Музей засновано з ініціативи та активної підтримки пароха настоятеля храму о. Івана Іваничка.
  На схід від церкви розташоване місце освячення йорданської води, яке оформлене фігурою Матері Божої та двома ангелами по обидві сторони. Поруч у літній період функціонує мала каплиця для відправлення молитовних служб.

    

                                                Іконостас та царські врата                                             Церковний престол                          

     

                                         Дзвіниця                                      Дзвін "Свята родина"          Перший купольний хрест мурованої церкви 

   

                                                Музей ісповідників віри УГКЦ                                       Місце освячення води

 

Переглядів: 2665 | Додав: консультант | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Форма входу

Пошук

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Друзі сайту